Fiets & Geniet

Fiets & Geniet 2019

fietsengenietHet doel van Fiets en Geniet is om meer ouderen gezamenlijk op de fiets te krijgen door regelmatig een aantrekkelijke fietstocht onder leiding van ervaren voorrijders aan te bieden. Het is gezond en gezellig. Fiets en Geniet is een programma van de Nederlandse Toerfiets Unie. RTV Toon Jacobs is hierbij aangesloten.

Om de week op de dinsdagmiddag Vanaf 23 april tot 24 september. Op 27 augustus organiseren wij een dagtocht naar Texel (uitwijkdatum indien slecht weer 10 september).

Welke soort fietsen
Alle type fietsen zijn toegestaan, dus ook e-bikes. De maximum groepsgrootte is 20 deelnemers. Indien er meer deelnemers zijn, wordt er in twee groepen gereden. De groep wordt geleid door twee ervaren voorrijders. Hiervan zal er één als voorrijder optreden en één als achterrijder. De deelnemers volgen de aanwijzingen van de voorrijders, hierbij blijven zij zelf verantwoordelijk.

Snelheid
De gemiddelde snelheid wordt gesteld op ongeveer 15 km per uur. Bij tegenwind misschien wat langzamer en bij wind mee wat sneller. Dit komt erop neer dat u de afstand van het zwembad Heersdiep Den Helder naar Julianadorp via Langevliet en Kanoroute in ongeveer 1 uur kan afleggen. Eenmaal onderweg wordt altijd rekening gehouden met de langzaamste rijder.

Lengte route en bestemmingen
De tochten zullen tussen de 30 en 50 km zijn; er wordt altijd halverwege een koffiestop in een horecagelegenheid gehouden.

Kosten en overige informatie:
De kosten bedragen € 2,50 per keer. NTFU leden krijgen € 1,- korting. U krijgt hiervoor tevens een kop koffie of thee bij terugkomst in het clubhuis. De dagtocht naar Texel kost € 10,- inclusief de overtocht. Verder moet rekening houden worden met een consumptie in de horecagelegenheid. Leden van RTV Toon Jacobs die aan kilometerregistratie doen, hoeven niet te betalen.

De fiets moet in goede conditie zijn, goede banden, remmen, een bel etc. Natuurlijk is een lekke band altijd mogelijk. De voorrijder heeft een EHBO en een reparatieset bij zich. Indien de fiets niet gerepareerd kan worden zal de voorrijder in overleg met betrokkene naar een oplossing zoeken.

De deelnemers aan een Fiets en Geniettocht blijven zelf verantwoordelijk voor hun gedrag en veiligheid. Noch RTV Toon Jacobs, noch de voorrijders kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele ongelukken gedurende de rit of schade aan fiets, kleding etc.

Lidmaatschap is niet verplicht. Leden van de RTV Toon Jacobs zijn automatisch lid van de Nederlandse Toer Fiets Unie. NTFU leden kunnen kiezen uit een gratis fietsverzekering die schade aan fiets en kleding vergoedt tot € 1000,- (afhankelijk van de waarde, voor een hoger bedrag verzekeren kan ook), of een gratis pechhulp verzekering.
Indien men voor beiden kiest zijn de extra kosten slechts € 15,- per jaar.
Het lidmaatschap van RTV Toon Jacobs kost € 50,- per jaar.